Historische jachthuis dankt voortbestaan aan nieuwe recreatieruimte

Jachthuis Buurse

Pal aan de Buurserbeek staat het karakteristieke Twentse Jachthuis Buurse, dat uit de achttiende eeuw dateert. Bij dit authentieke jachthuis wordt een nieuwe recreatieruimte gebouwd die in de toekomst verhuurd wordt aan kleine gezelschappen. Met de inkomsten van deze ruimte kan het jachthuis behouden blijven.

Stichting Jachthuis Buurse heeft zich tot doel gesteld het achttiende-eeuwse jachthuis duurzaam in stand te houden. “Er was dringend restauratie nodig. Met de inkomsten uit de verhuur van het recreatiegebouw kunnen we dit, én het jaarlijks terugkerende onderhoud bekostigen”, vertellen eigenaren Aurea en Gerrit-Jan van Heek. “We laten het nieuwe recreatiegebouw qua architectuur en uitstraling aansluiten bij het jachthuis. De zitkamer en keuken van het jachthuis dienen straks als centrale ruimtes.”

Kwaliteitsimpuls Groene Omgeving

Het echtpaar maakte voor dit project gebruik van de Kwaliteitsimpuls Groene Omgeving: “Dit beleid gaat niet alleen om het investeren in groen, maar ook om het behouden en versterken van de authentieke omgeving. Hiermee kunnen dus ook dit soort waardevolle monumenten behouden blijven en daar zijn we blij mee. We kunnen het jachthuis houden én weer exploitabel maken voor toekomstige generaties.”

De Kwaliteitsimpuls Groene Omgeving (KGO) helpt om dit soort monumenten te behouden.”
Het jachthuis uit de 18e eeuw is vanuit Albergen verplaatst door G.J. van Heek, en betreft een zogenaamde doorritschuur met hooiopslag.

Kwaliteitswinst

  • Nieuw recreatieverblijf
  • Behoud van waardevolle monumenten en authenthieke omgeving
  • Architectuur en uitstraling van het jachthuis

Project specificaties

Categorie Recreatie
Locatie Beekweg 4a, Buurse, gemeente Haaksbergen
Eigenaar Familie van Heek
Betrokken partijen Eelerwoude, Het Oversticht, Monumentenwacht
Architect Fons Nijland
Transformjaar 2018/2019
Nieuwe functie Uitbreiding jachthuis met verblijfsaccommodatie voor 10 personen
Meer informatie http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/roo/bestemmingsplannen?planidn=NL.IMRO.0158.BP1111-0002
http://jachthuisbuurse.nl/uitbreidingsplan.html

Zelf aan de slag?

Een eigen droom? Idee? En dan ook nog de ‘drive’ om het te realiseren? 
Hoe je zelf aan de slag kunt. Waar je rekening mee moet houden / Wat je moet weten. Welke (hulp)middelen je daarvoor nodig hebt . Wie je in ieder geval moet benaderen. Wie je daarnaast nog meer om advies kunt vragen… Lees je allemaal op de pagina ‘Zelf aan de slag’.

ontdek hoe