Drie families apart én samen op modern boerenerf

Erve Driemarke

Eerst een melkveehouderij, daarna een struisvogelfokkerij en nu een toekomstbestendig boerenwoonerf: Erve de Driemarke in Wesepe heeft in de loop der jaren ingrijpende ontwikkelingen doorgemaakt. In 2007 kochten twee bevriende stellen dit erf om met de Rood voor Rood-regeling Erve Driemarke te realiseren.

De nieuwe woningen hebben de vorm van een langgerekte houten schuur.

Sinds de bedrijfsbeëindiging staan de stallen leeg en is de levendigheid verdwenen. De vele leegstaande schuren verpauperden met het verstrijken van de tijd. Daar kwam verandering in toen de twee stellen het erf in 2007 opkochten om er een aantrekkelijk woonerf van te maken. “Rood voor Rood is een bijzondere reis geweest,” vertelt bewoner Jaap Starkenburg. “Het erf is ontwikkeld in harmonie met de omgeving en onze wensen.”

Leven met elkaar én voor elkaar

Erve Driemarke kenmerkt zich door de visie die erop rust: leven met elkaar én voor elkaar. De twee families wonen alweer twee jaar in een zeer bijzondere woonschuur die het landschap een fraaie impuls geeft. Daarnaast is er een derde familie ingetrokken in de oorspronkelijke, maar inmiddels gerenoveerde boerderij. Hoewel iedereen op hetzelfde erf woont, heeft elke familie haar eigen privéwoning met een stukje grond. Rondom het erf ligt zes hectare aan grond, dat gezamenlijk wordt onderhouden. “Wie ontwikkelt in harmonie, maakt verhalen,” zegt de heer Starkenburg. “Je moet in elkaar blijven investeren. Zo creëer je voor jezelf toekomst en als je dat mooi doet ook monumenten voor de toekomst.”

Rood voor Rood is een bijzondere reis geweest. Erve Driemarke is ontwikkeld in harmonie met de omgeving en met onze wensen.”
Aan de landschapszijde hebben de woningen vrij uitzicht.

Kwaliteitswinst

  • Nieuwe woonfunctie
  • Aantrekkelijk woonerf in plaats van verpauperde schuren
  • Harmonie met de omgeving

Project specificaties

Categorie Wonen en Rood voor Rood
Locatie Erve Driemarke, Wesepe, gemeente Raalte
Eigenaar Familie Starkenburg e.a.
Architect Ziegler I Branderhorst stedenbouw en architectuur, Rotterdam
Transformjaar 2008
Nieuwe functie Twee woningen op voormalig boerenerf
Meer informatie http://www.zieglerbranderhorst.nl/werken/erve_driemarke.html
http://fpg.wing.nl/interviews

Zelf aan de slag?

Een eigen droom? Idee? En dan ook nog de ‘drive’ om het te realiseren? 
Hoe je zelf aan de slag kunt. Waar je rekening mee moet houden / Wat je moet weten. Welke (hulp)middelen je daarvoor nodig hebt . Wie je in ieder geval moet benaderen. Wie je daarnaast nog meer om advies kunt vragen… Lees je allemaal op de pagina ‘Zelf aan de slag’.

ontdek hoe