Historie leeft voort in moderne zorginstelling

Erve Oostermaet

Na een aantal jaren leegstand vroeg het voormalige boerenerf op Oostermaet dringend om een nieuwe invulling. Toen drie grote zorgpartijen de handen ineensloegen, was Erve Oostermaet snel geboren. Inmiddels staat er een twaalftal appartementen met een bijzondere functie.

Samen met de gerenoveerde boerderij uit 1924 vormen de nieuwe gebouwen een compact erf.

Erve Oostermaet stamt uit 1924. Oorspronkelijk was het een boerderij te midden van jachtlandgoed Oostermaet. Na verlies van zijn functie als boerenerf stond het een aantal jaren leeg. Verschillende initiatieven om het erf te ontwikkelen strandden. Als eigenaar van de opstallen, was Stichting IJssellandschap, samen met zorgaanbieder JP van den Bent stichting en Woningcorporatie Ieder1, op zoek naar mogelijkheden voor huisvesting van verstandelijk gehandicapten in een rustige, landelijke omgeving. Uiteindelijk leidde het samenwerkingsverband van deze drie partijen tot de restauratie en transformatie van de boerderij en de bouw van twee nieuwe houten woonschuren. Inmiddels omvat het complex twaalf studio’s en diverse gemeenschappelijke voorzieningen.

Kwaliteitsimpuls in de gehele Oostermaet

Deze twaalf nieuwe appartementen op Erve Oostermaet zijn gerealiseerd in ruil voor de sloop van een ‘oude lelijke schuur’. De oude boerderij, met voorhuis en achterhuis, is geheel intact gebleven en doet dienst als kantoor en gezamenlijke werk- en hobbyruimte voor de erfbewoners. De bewoners genieten zichtbaar van de rust, de mooie omgeving en ruimte die het erf hen biedt.

Het nieuwe erf levert een geweldige kwaliteitsimpuls op voor de gehele Oostermaet. Hoe de initiatiefnemers dit hebben bereikt? “Samen optrekken met de drie organisaties, en ons niet laten weerhouden door te strakke regels”, zegt Jaap Starkenburg, directeur van de Stichting IJssellandschap. Zijn advies: “Durf voor kwaliteit te gaan.”

De bewoners genieten zichtbaar van de rust en ruimte.”
In het zorgcomplex is ruimte voor gemeenschappelijke voorzieningen en zijn 12 woonappartementen gerealiseerd.

Kwaliteitswinst

  • Rustige, landelijke leefomgeving voor groep gehandicapten
  • Bijzondere architectuur
  • Kwaliteitsslag erf (sloop en restauratie)

Project specificaties

Categorie Zorg
Locatie Oostermaetsdijk 5 Lettele, gemeente Deventer
Eigenaar Woonbedrijf Ieder1
Betrokken partijen JP van de Bent stichting, Stichting IJssellandschap, Jansman, BOEI
Architect Franz Ziegler, Ziegler I Branderhorst stedenbouw en architectuur, Rotterdam
Transformjaar 2010
Nieuwe functie Zorgboerderij met 12 kamers voor verstandelijk gehandicapten
Meer informatie https://www.herbestemming.nu/projecten/erve-oostermaet-lettele

Zelf aan de slag?

Een eigen droom? Idee? En dan ook nog de ‘drive’ om het te realiseren? 
Hoe je zelf aan de slag kunt. Waar je rekening mee moet houden / Wat je moet weten. Welke (hulp)middelen je daarvoor nodig hebt . Wie je in ieder geval moet benaderen. Wie je daarnaast nog meer om advies kunt vragen… Lees je allemaal op de pagina ‘Zelf aan de slag’.

ontdek hoe