Hoe een oud gemaal een moderne woning werd

Gemaal Dalmsholte

Gemaal Dalmsholte ligt op een markant punt in het cultuurlandschap van Dalmsholte in de gemeente Dalfsen. Nadat het gebouw zijn functie als gemaal verloren had, heeft het lange tijd leeggestaan. Jurgen Neimeijer zag zijn kans schoon en bouwde het gemaal om tot een even karakteristieke als moderne en duurzame woning.

Het was een hele uitdaging om van het voormalige gemaal een woning te maken. “We moesten rekening houden met veel verschillende aspecten, zoals de karakteristieken van het gebouw, kwaliteiten van de locatie en natuurwaarden.” vertelt Jurgen. Jurgen is wel heel tevreden met het resultaat. Het gemaal is verbouwd met behoud van zijn karakteristieke kenmerken. Verder is de woning voorzien van duurzame energiebronnen, en wordt er zuinig omgegaan met water.

Behoud van de karakteristieke uitstraling van het gemaal was uitgangspunt voor de verbouwing.

Daarnaast stond het creëren van een balans in het landschap hoog in het vaandel. Zo is door het waterschap een natuurvriendelijk oever aangelegd, en is een voormalig ruiterpad weer opengesteld. “Een goede samenwerking tussen de overheid en mij was essentieel om tot dit resultaat te komen. We voerden regelmatig overleg en hielden elkaar op de hoogte van ontwikkelingen.”


Al met al heeft dit initiatief Jurgen wel veel tijd, energie en doorzettingsvermogen gekost. Maar juist daardoor is het huidige resultaat behaald. Zijn advies? “Neem alle belanghebbende partijen mee in het voortraject, zodat ieder vanuit zijn of haar belang achter het doel van de opgave kan staan. Ga vooral samen om tafel en communiceer open met elkaar!”

Neem alle belanghebbende partijen mee in het voortraject, zodat ieder vanuit zijn of haar belang achter het doel van de opgave kan staan.”
Aanblik op het karakteristieke gemaal.

Kwaliteitswinst

  • Behoud en versterking van het karakteristieke gemaal

  • Duurzame woning

  • Energiebronnen en watervoorziening

  • Aanleg van natuurvriendelijke oever

  • Herstel en openstelling voormalig ruiterpad

Project specificaties

Categorie Wonen en Rood voor Rood
Locatie Kanaaldijk Noord, Dalmsholte, gemeente Dalfsen
Eigenaar Familie Neimeijer
Transformjaar 2013
Nieuwe functie Woonhuis
Meer informatie http://binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/uitzendingen/8-april-2017

Zelf aan de slag?

Een eigen droom? Idee? En dan ook nog de ‘drive’ om het te realiseren? 
Hoe je zelf aan de slag kunt. Waar je rekening mee moet houden / Wat je moet weten. Welke (hulp)middelen je daarvoor nodig hebt . Wie je in ieder geval moet benaderen. Wie je daarnaast nog meer om advies kunt vragen… Lees je allemaal op de pagina ‘Zelf aan de slag’.

ontdek hoe