Duurzame woningen in balans met het landschap

Harbers

Landelijk wonen met stadsvoorzieningen binnen handbereik. Dát was de wens van de familie Harbers. Een perceel aan de Enterstraat in Rijssen bood dit allemaal. Vervolgens maakte het Rood voor Rood-beleid het mogelijk om op deze plek een woning te bouwen.

Vanaf het begin lag de nadruk voor de familie op de plek en het landschap. ‘Evenwicht’ is voor hen steeds het sleutelwoord geweest. De lage houten woning met transparante gevels en een vegetatiedak past dan ook perfect in het landschap. De woning voldoet aan de eisen van een zogenaamde ‘passieve woning’, inclusief triple beglazing, lage temperatuurverwarming en uitzonderlijk hoge isolatiewaarden.

Een laag energieverbruik was uitgangspunt bij het ontwerp van de woningen.

De KGO-balans (Kwaliteitsimpuls Groene Omgeving) wees uit dat de familie Harbers meer in ruimtelijke kwaliteit had geïnvesteerd dan vereist. “Het gaat erom dat iedereen de landschapsbril op heeft”, zegt de heer Harbers. “Veel initiatiefnemers zien investeren in het landschap als bijzaak. Daar gaat het verkeerd. Voor mij was ruimtelijke kwaliteit het uitgangspunt én het doel.” Zijn visie sloot naadloos aan op die van de gemeente Rijssen-Holten. De samenwerking verliep dan ook zeer positief: “De gemeente is zeer proactief en meedenkend. Ik deel haar mening dat je kwaliteit moet leveren. Om te zorgen dat alles in goede harmonie is met de omgeving, zul je moeten investeren. Je zit nu eenmaal niet voor een dubbeltje op de eerste rang.”

Of zijn investering de moeite waard is geweest? “Absoluut”, vindt de heer Harbers. “We wonen hier naar volle tevredenheid. Het had niet beter gekund.”

Iedereen moet de landschapsbril op hebben.”
Een riet gedekte kap en hout geven een natuurlijke uitstraling.

Kwaliteitswinst

  • Landschappelijke inpassing

  • Natuurlijke uitstraling van de twee ‘passieve’ woningen

Project specificaties

Categorie Wonen en Rood voor Rood
Locatie Enterstraat 220 Rijssen, gemeente Rijssen-Holten
Eigenaar Familie Harbers
Architect BURO JET tuin in landschap
Transformjaar 2016
Nieuwe functie Twee woningen (waarvan 1 verplaatsing en 1 ter compensatie van sloop van ruim 900m2 bebouwing op 3 boerenerven elders).
Meer informatie http://ruimtelijkeplannen.rijssen-holten.org/plannen/NL.IMRO.1742.BPB2015002-/NL.IMRO.1742.BPB2015002-0301/t_NL.IMRO.1742.BPB2015002-0301.pdf
http://ruimtelijkeplannen.rijssen-holten.org/plannen/NL.IMRO.1742.BPB2015002-/NL.IMRO.1742.BPB2015002-0301/b_NL.IMRO.1742.BPB2015002-0301_rb2.pdf

Zelf aan de slag?

Een eigen droom? Idee? En dan ook nog de ‘drive’ om het te realiseren? 
Hoe je zelf aan de slag kunt. Waar je rekening mee moet houden / Wat je moet weten. Welke (hulp)middelen je daarvoor nodig hebt . Wie je in ieder geval moet benaderen. Wie je daarnaast nog meer om advies kunt vragen… Lees je allemaal op de pagina ‘Zelf aan de slag’.

ontdek hoe