Gastvrij onthaal tussen grazende koeien

Koe in de Kost

Op een stuk agrarische grond ten zuiden van Heeten ontwikkelde de familie Alferink haar droomplek: een recreatieverblijf waar gasten even kunnen ontsnappen aan de dagelijkse beslommeringen om de natuur te beleven. Tijdens de ontwikkeling speelde respect voor de omgeving een belangrijke rol.

In de afgelopen jaren is er een maatschappelijke verschuiving geweest in de beleving van het platteland. De familie Alferink speelde hierop in door op haar agrarische grondgebied een bijzonder recreatieverblijf op te trekken: Koe in de Kost. Tijdens de ontwikkeling waren ruimtelijke inpassing, kwaliteit van leven, landschap, ecologie en duurzaamheid belangrijke dragers. Momenteel bestaat Koe in de Kost uit zes verblijfsrecreatievoorzieningen in de vorm van zogenaamde Grondulows.

Ontwikkelen met respect voor de omgeving

De realisatie van de Grondulows is een relatief grote ontwikkeling in het landelijke gebied. “De gemeente moet ook verantwoordelijkheid nemen”, zegt Loes Alferink, medeontwikkelaar van Koe in de Kost. “Daarom hebben we samen met de gemeente Raalte besloten om te investeren in de ruimtelijke kwaliteit van het plangebied.” Het landschappelijk en duurzaam inpassen van de recreatievoorzieningen stond hierbij voorop. Een belangrijk inzicht was het besef dat ruimtelijke kwaliteit méér omvat dan het landschap alleen. “Beleving speelt in ons concept een grote rol: de consument verblijft midden in de natuur, deelt het landschap van de koeien en krijgt een realistisch beeld van boerderij en platteland. Daarmee levert Koe in de Kost ook een innovatieve bijdrage aan de beleving van recreanten. De omgeving is dan ook trots!”

Het recreatieverblijf levert een innovatieve bijdrage aan de beleving van de natuur. De omgeving is trots.”
Verblijfsrecreatie en beleving van het agrarisch bedrijf zijn nauw met elkaar verbonden.

Kwaliteitswinst

  • Landschappelijke inpassing
  • Duurzaamheid
  • Dierenwelzijn
  • Ecologie
  • Natuurbeleving

Project specificaties

Categorie Erf van de Toekomst
Locatie Stokvisweg 10, Heeten, gemeente Raalte
Eigenaar Familie Alferink
Betrokken partijen aannemersbedrijf Dijkhuis.eco - Bouwteam van Waarde uit Hardenberg
Architect Eigen ontwerp, met uitwerking van Dijkhuis.eco
Transformjaar 2012
Nieuwe functie Recreatiewoningen bij agrarisch bedrijf
Meer informatie http://www.koeindekost.nl/

Zelf aan de slag?

Een eigen droom? Idee? En dan ook nog de ‘drive’ om het te realiseren? 
Hoe je zelf aan de slag kunt. Waar je rekening mee moet houden / Wat je moet weten. Welke (hulp)middelen je daarvoor nodig hebt . Wie je in ieder geval moet benaderen. Wie je daarnaast nog meer om advies kunt vragen… Lees je allemaal op de pagina ‘Zelf aan de slag’.

ontdek hoe