Landgoed in Denekamp is een samenleving op zich

Singraven

Op landgoed Singraven, vlakbij het Twentse dorp Denekamp, zijn zestien nieuwe woningen gebouwd in historische en moderne stijl, verspreid over het landgoed. Eind 2018 zijn de woningen te koop gezet. Het landgoed heeft zo een nieuwe impuls gekregen, wat belangrijk is voor de toekomst van het landgoed. Het cultuurhistorische karakter is behouden gebleven. Kees Jan Meijer, rentmeester bij Stichting Edwina van Heek en nauw betrokken bij dit project: “De onderlinge verbondenheid op Singraven maakt het landgoed een samenleving op zich.”

Singraven is een landgoed van bijna 500 hectare bos- en landbouwgrond, met een landhuis, koetshuis, watermolen en meerdere boerderijen en woningen. Meijer is vanaf het begin betrokken geweest bij het project, omdat de Stichting Edwina van Heek eigenaar van het landgoed is. Meijer: “De vorige eigenaar van het landgoed heeft in zijn eigendomsperiode een aantal boerderijen gesloopt. Omdat het landgoed weer toekomstvast moest worden, en er inkomsten gegenereerd moesten worden, besloten we om er nieuwe woningen te bouwen. Wij hebben die voormalige bouwlocaties in kaart gebracht, en per locatie gekeken of er de optie was om iets nieuws te bouwen.”

Historische uitstraling
Inmiddels is al een groot deel van de woningen verkocht. Ze zijn gebouwd in de stijl van de boerderijen die vroeger op de erven stonden. Meijer: “Aan de randen van het landgoed kwam ruimte voor moderne architectuur, waarmee we een zo groot mogelijke groep kopers aanspreken. In het hart van het landgoed hebben de woningen juist een historische uitstraling. Dat zie je onder andere aan de luiken en gebruikte stenen. Die woningen zien eruit alsof ze er al een paar honderd jaar staan.”

Historisch gebouwde boerderijwoning op het landgoed

Samenleving op zich
Door de onderlinge verbondenheid onder de bewoners is Singraven volgens Meijer een samenleving op zich. “De mensen hebben hun eigen tradities en verbanden. Naast bewoners zitten er ook veel ondernemers: een aantal landbouwers, maar ook biologische tuinen, een landgoedwinkel, een restaurant, bed&breakfast, en een dierenartspraktijk. Deze bedrijvigheid is er al eeuwenlang op het landgoed. Nu de nieuwe bewoners erin terechtkomen, willen we die sfeer graag behouden.”

De bedrijvigheid is hier al eeuwenlang, die sfeer willen we behouden”

Kwaliteitswinst

  • Nieuwe toekomst voor het landgoed
  • Nieuwe woningen, met moderne architectuur én historische uitstraling
  • Natuurontwikkeling
  • Behoud van sfeer en bedrijvigheid

Project specificaties

Categorie Landgoederen
Locatie Monendijk 37
Eigenaar Stichting Edwina van Heek
Betrokken partijen BOEi
Architect Schipperdouwesarchitectuur te Delden en Strootman Landschapsarchitecten te Enschede
Transformjaar 2016-2018
Nieuwe functie woningen en bedrijfsmodel
Meer informatie http://www.wonenopsingraven.nl/
http://www.boei.nl/projecten/landgoed-singraven

Zelf aan de slag?

Een eigen droom? Idee? En dan ook nog de ‘drive’ om het te realiseren? 
Hoe je zelf aan de slag kunt. Waar je rekening mee moet houden / Wat je moet weten. Welke (hulp)middelen je daarvoor nodig hebt . Wie je in ieder geval moet benaderen. Wie je daarnaast nog meer om advies kunt vragen… lees je allemaal op de pagina ‘Zelf aan de slag’.

Ontdek hoe