Vervallen windmolen werd florerende graanmolen en diervoederbedrijf

Molen Massier

De bedrijfsuitbreiding en restauratie van de historische molen Massier stond aan de wieg van het beleid voor de Kwaliteitsimpuls Groene Omgeving (KGO). “Het was echt pionieren”, aldus Massier junior. De familie Massier kreeg de graanmolen in 1893 in bezit. Door de jaren heen bleken silo’s, uitbreiding en restauratie nodig. Maar het zat niet mee, en in de jaren ’60 bleef alleen de romp van de molen overeind en in gebruik als opslagruimte. Het einde van de molen leek nabij.

De molenromp vóór de restauratie.

Toen de familie Massier in 2008 een plan maakte voor uitbreiding van het diervoederbedrijf, is de molen voor € 1,- verkocht aan de Stichting Molen Massier. Deze overdracht maakte deel uit van de zogenaamde aanvullende kwaliteitsprestaties. Dit was voor beide partijen de doorbraak: de Stichting pakte de restauratie van de molen op, en Massier realiseerde de bedrijfsuitbreiding van de diervoerderfirma. KGO was toen net in opkomst. Massier junior blikt terug op de pioniersfase nu zo’n 10 jaar geleden. “Experimenteren en verkennen was het dus, zowel vanuit de initiatiefnemer en gemeente als de provincie.”

Door samenwerking van de Stichting met de gemeente Dalfsen, de Ervenconsulent en de provincie Overijssel, kwam een totaalplan tot stand voor de bedrijfsuitbreiding. Het hele complex omvat tegenwoordig, naast de korenmolen, een diervoederwinkel met daarnaast ook gereedschap, werkkleding, hengelsportartikelen, verf, en andere (agrarische) producten. Ook is de molen in gebruik als trouwlocatie en congresruimte.

De verbetering van de ruimtelijke kwaliteit bestond onder meer uit de landschappelijke inpassing door streekeigen vormgeving van de bedrijfsgebouwen en streekeigen beplanting. De opslag is verplaatst van buiten naar een nieuwe opslagloods. Ook werden de lelijke graansilo’s grotendeels aan het zicht onttrokken. Andere, aanvullende, kwaliteitsverbeteringen, zitten in de openstelling van de molen voor publiek, en in het opleiden en in dienst nemen van vrijwillige molenaars.

Het was echt experimenteren en verkennen. Door ons, gemeente Dalfsen en de provincie.”
Bedrijvigheid rondom de molen Massier.

Kwaliteitswinst

  • Landschappelijke inpassing met streekeigen beplanting en ontwerp
  • Lelijke silo’s zijn uit het zicht
  • Openstelling voor publiek
  • Goed opgeleide vrijwilligers

Project specificaties

Categorie Werken
Locatie Veldweg 15, Dalfsen
Eigenaar Stichting Molen Massier
Betrokken partijen De Ervenconsulent van het Oversticht
Transformjaar 2009
Nieuwe functie Graanmolen in bedrijf, diervoederwinkel, trouw- en congreslocatie
Meer informatie https://www.molenmassier.nl/pagina/1142/home.html

Zelf aan de slag?

Een eigen droom? Idee? En dan ook nog de ‘drive’ om het te realiseren? 
Hoe je zelf aan de slag kunt. Waar je rekening mee moet houden / Wat je moet weten. Welke (hulp)middelen je daarvoor nodig hebt . Wie je in ieder geval moet benaderen. Wie je daarnaast nog meer om advies kunt vragen… Lees je allemaal op de pagina ‘Zelf aan de slag’.

ontdek hoe