Nieuw landgoed als habitat voor Black Angus koeien

landgoed Enter

Net buiten het Twentse Enter, gemeente Wierden, ligt een bijzonder landgoed. Wat eerder landbouwgrond was, is omgevormd tot een plek waar wonen, werken en recreatie samenkomen. Ondernemer en bewoner van dit landgoed, Chiel Bolscher, kocht de grond in eerste instantie voor zijn Black Angus koeien. “Maar we wilden er ook graag wonen - het is hier zo mooi.”

Een aantal jaren geleden kwam er de mogelijkheid om dit stuk voormalige landbouwgrond in het Reggedal te kopen. Het doel was om de grond op die manier weer een nieuwe functie te geven, namelijk die van een landgoed. Chiel Bolscher en zijn familie besloten om hiervan gebruik te maken. Een van de voorwaarden was dat natuurlijke grazers moesten worden ingezet bij onderhoud van het grasland van het landgoed.

Black Angus koeien als nieuwe 'bewoners'.

Kleinschalig en duurzaam
Dat was geen probleem voor veehouder en ondernemer Bolscher. Daarom kocht hij de grond voor kleinschalige regionale vleesproductie. “Maar mijn Black Angus koeien waren niet de enige reden dat we het stuk grond kochten. We vonden het hier namelijk zo mooi aan het Reggekanaal, dat we er ook graag wilden wonen.” Op het landgoed heeft Bolscher een duurzaam huis gebouwd, met toepassing van onder andere zonnepanelen, warmtepompen en een goede isolatie.

Belevingspad
Behalve de bouw van de nieuwe hoofd- en de bijgebouwen is er ook een openbaar toegankelijk belevingspad aangelegd met vijf hotspots, zoals een uitkijkpunt over het landschap. Ook is 4,7 hectare van het gebied omgezet van landbouwgrond naar natuurgrond. Verder is er meer biodiversiteit gekomen, met andere plantensoorten en een soort gras dat heel geschikt voer is voor Black Angus koeien.

Mooi uitzicht
Bolscher is méér dan tevreden over zijn nieuwe landgoed: “We hebben een mooi uitzicht over de weides, en aan andere kant is er ook privacy door houtwallen, bomen en struiken. Het landschap is nog niet volgroeid. Dat duurt nog een aantal jaren. Door een doordacht maaibeleid hopen we het effect sneller te gaan zien. Maar het is nu al fantastisch om hier elke dag wakker te worden en progressie in je werk te zien.”

Fantastisch, om hier elke dag wakker te worden”
Mooie plek met mooi uitzicht over de weides

Kwaliteitswinst

  • Behoud van natuurgebied voor omwonenden

  • Nieuw landgoed met duurzame woning

  • Publiek toegankelijk belevingspad rondom het landgoed, met uitkijkpunt

  • Kwalitatief hoogwaardige, kleinschalige vleesproductie

  • Grotere biodiversiteit

Project specificaties

Categorie Landgoederen
Locatie Leijerweerdsdijk in Enter
Eigenaar familie Bolscher
Betrokken partijen Eelerwoude
Architect Reitsema en partners architecten bna te Rijssen en Landschapsarchitecten S.Schorn en I. van Kapel
Transformjaar 2016-2018
Nieuwe functie voormalig landbouwgrond nu nieuw landgoed met duurzame woning
Meer informatie http://www.eelerwoude.nl/project/nieuw-landgoed-eigentijds-multifunctioneel-landgoed/
http://docplayer.nl/43779829-Nieuw-landgoed-aan-de-leijerweerdsdijk-te-enter-ontwikkelingsplan-definitief.html

Zelf aan de slag?

Een eigen droom? Idee? En dan ook nog de ‘drive’ om het te realiseren? 
Hoe je zelf aan de slag kunt. Waar je rekening mee moet houden / Wat je moet weten. Welke (hulp)middelen je daarvoor nodig hebt . Wie je in ieder geval moet benaderen. Wie je daarnaast nog meer om advies kunt vragen… lees je allemaal op de pagina ‘Zelf aan de slag’.

Ontdek hoe