Sfeer en wonen, agrarisch en adellijk tegelijk

Landgoed 't Nijenhuis

Ten zuiden van de dorpskern Heino, gemeente Raalte, ligt landgoed ’t Rozendael - ’t Nijenhuis. In 2010 ontstond het idee voor de bouw van twee woningen op dit landgoed. In ruil daarvoor werden oude stallen en schuren afgebroken. Dit gebeurde in het kader van de Rood voor Rood-regeling. Deze regeling is bedoeld om de omgeving en het landschap te verbeteren.

“De ontwikkeling moest mooi zijn en passend in het landschap”, vertelt Dolph van Ittersum, een van de bestuursleden van Stichting Baron van Ittersum Fonds. “Wij zijn gewend aan een agrarisch erf, en daarom vinden we het bij wijze van spreken niet erg om tegen een ligboxenstal aan te kijken. De huizen zijn dan ook op de plekken gebouwd waar eerder de schuren stonden en hebben ook enigszins het uiterlijk van schuren gekregen.” Hoewel het project inmiddels in de eindfase zit, zorgde de economische crisis voor vertraging. Aanvankelijk kwamen er weinig geïnteresseerden op af. Een bescheiden aanpassing van het ontwerp bood uitkomst. De huidige bewoners hebben aan de hand van dit aangepaste ontwerp een nieuw ontwerp ontwikkeld, in overleg met de Stichting. “Huizen met meer licht en ruimte bleken in trek."

Doorkijk tussen de twee nieuwe woningen - ontwerp VANDERSALM aim fotograaf Egbert de Boer

Goede samenwerking en mooi eindresultaat

De samenwerking met de gemeente Raalte is de Stichting goed bevallen. “Toen we ons aangepaste erfinrichtingsplan indienden, was de gemeente bereid hier positief over mee te denken”, licht van Ittersum toe. Wel vraagt hij zich af of een Rood voor Rood-project voor iedereen interessant is: “Een Stichting kan gemakkelijker een langetermijnvisie ontwikkelen dan een particulier. Daardoor kunnen er investeringen worden gedaan die niet direct worden terugverdiend, maar wel in een aantal decennia. Ik vraag me af of de gemiddelde particulier ook van dergelijke voordelen kan profiteren.” Ondanks de hoge kosten van het project is het bestuur van de Stichting tevreden over het eindresultaat: “Wij zijn blij dat de landschap ontsierende gebouwen verdwenen zijn.”

De huizen hebben enigszins het uiterlijk van schuren gekregen. Daarmee past de ontwikkeling in het landschap”
Fraaie tweeluik van oud en nieuw, ontwerp VANDERSALM aim, fotografie Egbert de Boer

Kwaliteitswinst

  • Authentieke sfeer en inpassing op het bestaande landgoed
  • Bijzondere architectuur
  • Sloop van lelijke stallen

Project specificaties

Categorie Landgoederen
Locatie Het Nijenhuis, Heino, gemeente Raalte
Eigenaar Stichting Baron van Ittersum Fonds
Architect VANDERSALM-aim, Zwolle
Transformjaar 2016
Nieuwe functie Twee vrijstaande woningen en atelier/schuur
Meer informatie

Zelf aan de slag?

Een eigen droom? Idee? En dan ook nog de ‘drive’ om het te realiseren? 
Hoe je zelf aan de slag kunt. Waar je rekening mee moet houden / Wat je moet weten. Welke (hulp)middelen je daarvoor nodig hebt . Wie je in ieder geval moet benaderen. Wie je daarnaast nog meer om advies kunt vragen… Lees je allemaal op de pagina ‘Zelf aan de slag’.

ontdek hoe