Stalwoning Olst op modelerf

Op een voormalig agrarisch erf in Olst is een ligboxenstal gesloopt waar een woning voor is teruggekomen. Het belangrijkste element is de nieuwe woning waarbij de uitstraling van de stal is nagebootst. Bewoner Jantine Schinkelshoek: “Zo’n uitstraling past het beste op deze plek..”

Landelijke uitstraling
Karakteristieke, grote schuren 'verdampen' langzaam uit het landschap. Hierdoor verandert het landschapsbeeld. Ook deze woning draagt daar aan bij. "De woning heeft de uitstraling van een stal met het daarbij behorende volume." vertelt Schinkelshoek. "Het kleurgebruik is rustig, en de details subtiel. Typische 'huisachtige' elementen, zoals een auto voor de deur, een kliko aan de zijkant, een terras of een siertuin, vind je hier niet om de woning heen. De binnentuin geeft ruimte voor de tuin, het terras en het droogrek. De beplanting er omheen legt de verbindging tussen de woning en het landschap, waardoor de woning opgaat in de omgeving."

De stalwoning Olst, fraai landschappelijk ingepast

Inheems plantmateriaal
Ook het landschap is opnieuw aangelegd. "Zo zijn er een boomgaard, verschillende bomen en heesters geplant. Allemaal met inheems plantmateriaal. Daarnaast zijn er honderden verwilderingsbollen gepoot, een bloemenweide aangelegd, en een 500 meter lange heg gerealiseerd die het erf verbindt met het achterliggende bos. Het is een mooi stuk land dat veel betekent voor de biodiversiteit."

De familie woont al enige tijd in de stalwoning. “Op het moment zijn we bezig met het herstellen van het landschap om ons erf, in samenwerking met Stichting IJssellandschap en buren. In het najaar van 2019 starten we met de aanleg van de binnentuin. De stal is gevoelsmatig een echt huis geworden."

De woning gaat op in de omgeving”

Kwaliteitswinst

  • Herbestemming
  • Nieuwe woning in stalvorm
  • Aanplant inheemse vegetatie en 'vergeten' Overijsselse boomsoorten
  • Aanleg boomgaard, bloemenweide en heggen
  • Versterking van de biodiversiteit

Project specificaties

Categorie Erf van de Toekomst
Locatie Hengforderweg, Olst
Eigenaar familie Scheven-Schinkelshoek
Betrokken partijen Eelerwoude, Stichting IJssellandschap
Architect Franz Ziegler van Ziegler Branderhorst
Transformjaar 2018
Nieuwe functie Wonen
Meer informatie http://www.zieglerbranderhorst.nl/
http://www.eelerwoude.nl/projecten/ode-aan-grote-volumes/

Zelf aan de slag?

Een eigen droom? Idee? En dan ook nog de ‘drive’ om het te realiseren? 
Hoe je zelf aan de slag kunt. Waar je rekening mee moet houden / Wat je moet weten. Welke (hulp)middelen je daarvoor nodig hebt . Wie je in ieder geval moet benaderen. Wie je daarnaast nog meer om advies kunt vragen… lees je allemaal op de pagina ‘Zelf aan de slag’.

Ontdek hoe