Woning aan de Regge gaat op in de natuur

Aan de Regge in Hellendoorn staat de nieuwe woning van de familie Dijk. Twee jaar geleden kocht de familie de kavel, met het idee een huis te bouwen dat opgaat in de natuur. Ook de erfbeplanting wilden zij op de bestaande natuur laten aansluiten. Kortom, een plan dat nogal afweek van de oorspronkelijke gedachte voor deze locatie.

beeldkwaliteitsplan

De gemeente heeft actief meegedacht om de woning te laten passen binnen de regels van het bestemmingsplan. In het beeldkwaliteitsplan stond dat zowel de woning als de beplanting op het erf een traditionele uitstraling moesten hebben. Dijk: “Met een rieten dak, of dakpannen, en Sallandse karakteristieken, zoals luiken voor de ramen. Automatisch wordt dan ook de erfbeplanting traditioneel: een buxus of beukenhaag, boomgaard en leilindes. Dat vonden we op deze locatie, in het Natuurnetwerk Nederland, niet passen. Wij waren van mening dat als je op deze plek gaat bouwen, het mooi is om zowel de woning als de begroeiing daaromheen te laten opgaan in de natuur.”

Natuurlijke materialen
Het huis is gebouwd van natuurlijke en moderne materialen. Met natuurstenen muren, aan de binnenzijde bekleed met eiken planken, en gebruik van het zogenaamde Corten-staal. De roestkleur van het staal komt terug in de stenen. Ook is er gekozen voor een sedumdak. Dijk: “Hier hebben we een mengsel aan toegevoegd van kruiden die in het Reggedal thuishoren. Het is de bedoeling dat straks ook het groene dak opgaat in de omgeving. Later zal het erf worden ingeplant. Ook hier gebruiken we inheemse soorten, zoals wilgen en zwarte populieren.”

Woning in natuurlijke omgeving en ook opgebouwd uit natuurlijke materialen

Mooier kan niet
Dijk is meer dan tevreden over de plek aan de Regge. “De fazanten scharrelen om je heen, er zijn reeën, hazen, ganzen en eenden. ’s Nachts is het doodstil, op de geluiden van een paar uilen na. En de Regge natuurlijk: prachtig! Mooier dan dit zullen we het niet krijgen.”

Mooi om de woning en erfbeplanting op te laten gaan in de natuur”
De woning gaat op in de landelijke omgeving

Kwaliteitswinst

  • Moderne, duurzame woning
  • Erfbeplanting ingepast in de natuur
  • Nieuwe aanplant van inheemse bomen en planten

Project specificaties

Categorie Wonen en Rood voor Rood
Locatie ergens aan de Regge bij Hellendoorn
Eigenaar familie Dijk
Betrokken partijen Eelerwoude
Architect Madmax Diesajn, Hellendoorn
Nieuwe functie Wonen
Meer informatie http://www.eelerwoude.nl/project/woning-aan-de-regge-die-opgaat-in-de-natuur

Zelf aan de slag?

Een eigen droom? Idee? En dan ook nog de ‘drive’ om het te realiseren? 
Hoe je zelf aan de slag kunt. Waar je rekening mee moet houden / Wat je moet weten. Welke (hulp)middelen je daarvoor nodig hebt . Wie je in ieder geval moet benaderen. Wie je daarnaast nog meer om advies kunt vragen… Lees je allemaal op de pagina ‘Zelf aan de slag’.

Ontdek hoe