Hypermoderne bungalow, sieraad aan herstelde Kieftenkolk

Zalkerdijk

Een aantal jaren geleden kocht de familie Noordman een verwaarloosd stuk grond aan de Zalkerdijk in de gemeente Zwolle. Deze voormalige Kieftenkolk was jarenlang als stortplaats gebruikt. De familie Noordman had de wens om deze kolk in ere te herstellen, en er een energieneutrale woning te bouwen. Dat is allemaal gelukt. Hun wens is dus werkelijkheid geworden!

Binnen een jaar na de start van het project was de kolk volledig hersteld en werd begonnen met de bouw van de woning. Een bijzonder snel proces. “Het helpt wanneer alle belanghebbenden de meerwaarde van het project inzien. Dat heeft enorm bijgedragen aan de snelheid en het succes van dit project.” geeft Frans Noordman aan. “We hebben er heel bewust voor gekozen om eerst de kolk te herstellen en daarna pas de woning te bouwen. We vinden het ontzettend belangrijk een goede ruimtelijke compensatie te bieden en oog te hebben voor de omgeving.” Het landschappelijke element stond dan ook hoog in het vaandel. Zo werd het houtafval uit de kolk grondstof voor biomassa als schone energiebron. Fietsers en wandelaars kunnen meegenieten van dit bijzondere stukje natuur, dat voor dit doel is opengesteld.

De moderne woning voegt eigen kwaliteiten toe aan het landschap.

“Dit is toch wel een droom die uitkomt.” vertelt Frans Noordman. “Ik heb een grote binding met de natuur, en al helemaal met dit gebied. Ik ben hier opgegroeid en heb ruim zesentwintig jaar met mijn gezin in de woonboerderij tegenover de kolk gewoond.”

De familie Noordman vindt het erg leuk geworden en staat er voor open haar ervaringen te delen met andere initiatiefnemers. Tot slot geeft Frans Noordman alvast zijn tip mee : “Bouw niet te kolossaal, pas het project landschappelijk goed in, en heb oog voor de omgeving.”

Het helpt wanneer alle belanghebbenden de meerwaarde van het project inzien.”
Verwijdering van het afval en sanering van de kolk.

Kwaliteitswinst

  • Herstel van de kolk

  • Hergebruik houtafval

  • Energieneutrale moderne woning onder architectuur

  • Landschappelijke inpassing

  • Fiets- en wandelpaden

Project specificaties

Categorie Wonen en Rood voor Rood
Locatie Zalkerdijk 49, Westenholte, gemeente Zwolle
Eigenaar Familie Noordman
Architect Maas architecten, architectuur & interieur, Lochem
Transformjaar 2013
Nieuwe functie Woonhuis en openbaar water
Meer informatie http://zalkerdijk49.blogspot.com/

Zelf aan de slag?

Een eigen droom? Idee? En dan ook nog de ‘drive’ om het te realiseren? 
Hoe je zelf aan de slag kunt. Waar je rekening mee moet houden / Wat je moet weten. Welke (hulp)middelen je daarvoor nodig hebt . Wie je in ieder geval moet benaderen. Wie je daarnaast nog meer om advies kunt vragen… Lees je allemaal op de pagina ‘Zelf aan de slag’.

ontdek hoe