Ingebed in het groen, goed voor stroom voor 600 huishoudens

Zonnepark Heeten

Zonnepark Heeten is een feit. Aan de rand van de dorpskom in Heeten ligt 3 hectare grond bedekt met ongeveer 7.700 zonnepanelen. De 1,5 hectare grond daaromheen is bedoeld voor de landschappelijke inpassing van het zonnepark. De concrete plannen hebben Energiecoöperatie Endona dichter bij haar einddoel gebracht: een substantiële bijdrage leveren aan de verduurzaming van de lokale samenleving.

In de afgelopen jaren heeft de energiecoöperatie Endona hard gewerkt. Aan de technische uitwerking van het plan, maar ook aan het creëren van draagvlak. “Tijdens keukentafelgesprekken en informatieavonden traden we in gesprek met omwonenden en andere stakeholders”, vertelt Peter Stam, voorzitter van Endona. “Op basis daarvan hebben we dit plan aangepast.” De ondersteuning door een proactieve overheid is daarbij een belangrijke succesfactor geweest: “We hebben het getroffen, zowel met de Provincie als met een aantal gemeentelijke wethouders en enthousiaste ambtenaren die meedachten en in staat waren om te verbinden.”

Het zonnepark is een initiatief van de energiecoöperatie uit het dorp Heeten.

Recht doen aan landschap en omwonenden

Nu de bouwvergunning van het zonnepark onherroepelijk is en de subsidie is verleend, komt de realisatie van het park in zicht. De zonnepanelen worden verdiept geplaatst en afgeschermd door een grondwal met een haag. Daarmee wil de energiecoöperatie zoveel mogelijk recht doen aan het landschap én tegemoetkomen aan de wensen van omwonenden. Het zonnepark heeft een capaciteit van ongeveer 2 Megawatt, voldoende om 600 huishoudens en bedrijven in het dorp van stroom te voorzien. Overcapaciteit wordt simpelweg terug geleverd aan het net.

Een echte bijdrage leveren aan de verduurzaming van de lokale samenleving: dát is ons doel.”
Het zonnepark ligt met een (weldra) groene omlijsting verdiept in het landschap.

Kwaliteitswinst

  • Impuls voor duurzame energie en voor de lokale samenleving
  • Landschappelijke inpassing: groene omlijsting en verdiepte ligging in het landschap

Project specificaties

Categorie Nieuwe energie
Locatie Heeten, gemeente Raalte
Eigenaar Endona Energie
Betrokken partijen Escozon
Architect Eelerwoude landelijk adviesbureau en rentmeesterskantoor,
Transformjaar 2018
Nieuwe functie 3,5 ha. zonnepark met 7750 panelen voor 2,2 MegaWatt
Meer informatie https://www.eelerwoude.nl/project/4-keer-goed-gelukt-inrichtingsplan-en-omgevingsvergunning-zonne-energiepark-heeten/

Zelf aan de slag?

Een eigen droom? Idee? En dan ook nog de ‘drive’ om het te realiseren? 
Hoe je zelf aan de slag kunt. Waar je rekening mee moet houden / Wat je moet weten. Welke (hulp)middelen je daarvoor nodig hebt . Wie je in ieder geval moet benaderen. Wie je daarnaast nog meer om advies kunt vragen… Lees je allemaal op de pagina ‘Zelf aan de slag’.

ontdek hoe