Zuivelproductie op streek in de streekeigen omgeving

Zuivelhoeve Hengelo

Op de familieboerderij van Gerjhan Roerink in Hengelo ligt De Zuivelhoeve. Deze zuivelfabriek wil uitbreiden om verder te professionaliseren. Verplaatsing naar een bedrijventerrein was geen optie volgens Roerink. “Al sinds 1981 zijn we specialist in de ontwikkeling en bereiding van ‘Boeren Zuivel’. Centraal daarbij staat het welzijn voor dier en de natuur. Het is dan ook logisch dat onze koeien buiten rond de boerderij lopen.”

'Als ondernemer in het buitengebied moet je ook bereid zijn te investeren in ruimtelijke kwaliteit’

Uit de verschillende bouwstijlen is de ontwikkeling van het bedrijf te herkennen, met als uitgangspunt de uitstraling van een boerenerf.

De noodzaak om de Zuivelhoeve uit te breiden ontstond in 2006. Roerink: “Ten opzichte van de concurrentie zijn wij een relatief klein zuivelbedrijf, met een beperkt assortiment hoogwaardige producten. Door de veranderende wet- en regelgeving, en voor de verdere professionalisering was een uitbreiding van het bestaande bedrijf noodzakelijk.”

Kwaliteitsimpuls in de gehele Oostermaet

Naast een goede stedenbouwkundige en landschappelijke inpassing gaat de uitbreiding van de Zuivelhoeve gepaard met een forse kwaliteitsimpuls aan de omgeving. Zo heeft de Zuivelhoeve onder andere de aanleg van poelen, beeklopen en houtwallen gefinancierd, waarmee een prachtige groene zone rondom Twence is ontstaan.
Roerink: “Ik vind dat je als ondernemer in het buitengebied ook de verplichting hebt om ervoor te zorgen dat veranderingen hand in hand gaan met investeringen in ruimtelijke kwaliteit, zodat we een hoogwaardige leefomgeving creëren en behouden.”

Het maken van boerderijzuivel hoort niet op een bedrijventerrein, maar op een boerderij in het buitengebied, waar koeien buiten lopen.”
Mooie aansluiting op de Twentse bouwstijl.

Kwaliteitswinst

  • Landschappelijke inpassing
  • Aanleg van poelen, beeklopen, houtwallen
  • Hoogwaardige leefomgeving

Project specificaties

Categorie Werken
Locatie Bruninksweg 5a Hengelo, gemeente Hengelo
Eigenaar Familie Roerink
Betrokken partijen Eelerwoude, Het Oversticht, Architectenbureau Bessels
Architect Bessels architecten en ingenieurs, Twello
Transformjaar 2018
Nieuwe functie Uitbreiding productieruimtes met 5.000m2, herstel natuur en landschap, beekloop en oude spoortracé
Meer informatie http://www.bessels.com/projecten/De-Zuivelhoeve-Twekkelo
http://www.bessels.com/uploads/projecten/pdf/Landschappelijke%20inpassing%20Zuivelhoeve.pdf

Zelf aan de slag?

Een eigen droom? Idee? En dan ook nog de ‘drive’ om het te realiseren? 
Hoe je zelf aan de slag kunt. Waar je rekening mee moet houden / Wat je moet weten. Welke (hulp)middelen je daarvoor nodig hebt . Wie je in ieder geval moet benaderen. Wie je daarnaast nog meer om advies kunt vragen… Lees je allemaal op de pagina ‘Zelf aan de slag’.

ontdek hoe