Twee gastenverblijven in twee stijlen in twee jachthuizen

Jachthuizen Oostermaet

Op landgoed Oostermaet staan twee jachthuizen die zijn gebouwd door Abraham Capedose. In een ver verleden liet hij zijn oog vallen op een jachtgebied nabij Bathmen. Hier richtte hij één jachthuis op voor ‘de hoge heren’ en één voor ‘het voetvolk’. Tegenwoordig biedt het landgoed een uniek verblijf aan haar gasten.

De beide jachthuizen zijn al jarenlang in het bezit van Stichting IJssellandschap. Haar besluit om deze gebouwen te transformeren tot bijzondere verblijfsaccommodaties paste zeer goed binnen de regels van de gemeente Deventer. De functiewijziging van de jachthuizen ging gepaard met diverse ruimtelijke ingrepen die de jachthuizen weer met elkaar verbond. Het resultaat: twee unieke recreatieve verblijfplaatsen die doen denken aan een rijk verleden.

Twee jachthuizen, twee stijlen

Tijdens de ontwikkeling werd rekening gehouden met de geschiedenis. Net zoals in de tijd van Abraham Capedose kregen de gebouwen twee verschillende interieurs: het ene jachthuis zeer comfortabel en voorzien van moderne snufjes, het andere sober en vrijwel intact gelaten om de sfeer uit vergane tijden te behouden. “Het is een mooi verhaal, en dat vinden onze gasten bijzonder”, zegt Jaap Starkenburg, directeur van Stichting IJssellandschap. “Nu is het tijd om jacht op nieuwe verhalen te maken.”

De recreatieve verblijfplaatsen doen denken aan een uniek verleden. Dat vinden onze gasten bijzonder.”
Het jachthuis blijft behouden door het gebruik als verblijfsaccommodatie.

Kwaliteitswinst

  • Stijlvolle uitstraling en inrichting van de verblijfsaccommodaties
  • Herstel van de (ruimtelijke) verbinding tussen de jachthuizen

Project specificaties

Categorie Recreatie
Locatie Oostermaatsdijk 12 en 12a, Okkenbroek, gemeente Deventer
Eigenaar Stichting IJssellandschap
Nieuwe functie Recreatieve verblijfsaccommodatie
Meer informatie https://www.ijssellandschap.nl/recreatie-lijst/test/

Zelf aan de slag?

Een eigen droom? Idee? En dan ook nog de ‘drive’ om het te realiseren? 
Hoe je zelf aan de slag kunt. Waar je rekening mee moet houden / Wat je moet weten. Welke (hulp)middelen je daarvoor nodig hebt . Wie je in ieder geval moet benaderen. Wie je daarnaast nog meer om advies kunt vragen… Lees je allemaal op de pagina ‘Zelf aan de slag’.

ontdek hoe