Agrarisch bedrijf en zorgerf veilig hand in hand

(Zorg)boerderij De Zegger

Aan de Bolscher Landen in Bornerbroek staan twee aan elkaar verwante bedrijven op één gezamenlijk erf: een agrarisch bedrijf en een zorgboerderij. Dit leverde soms onhandige en gevaarlijke situaties op. Zo kruiste het verkeer van de cliënten van de zorgboerderij het zware landbouwverkeer op het erf. Daar wilde de eigenaar van de beide bedrijven verandering in brengen.

Entree van zorgboerderij De Zegger.

De gebouwen van de zorgboerderij op het erf zijn nog niet zo lang geleden neergezet. Daardoor was verplaatsing naar een andere plek op het erf geen optie. Dus werd het plan: verplaatsing van het agrarische bedrijf, met een nieuwe opslagruimte voor machines. Dan hoeven de machines niet meer over het zorgerf te worden vervoerd.
Het totale bouwvlak is echter te klein om het agrarische bedrijf te verplaatsen. Om het plan toch te kunnen uitvoeren, wil de eigenaar graag dat het agrarisch bouwvlak wordt vergroot en gewijzigd.

Toepassing Kwaliteitsimpuls Groene Omgeving

De combinatie van de zorgboerderij met het agrarische bedrijf is in goed overleg met de gemeente Almelo gerealiseerd. De eigenaar van het erf: “Ik ben tevreden over de balans tussen de investeringsruimte én de investering in de ruimtelijke kwaliteit. Het proces is goed verlopen. Alle partijen zijn open, eerlijk en realistisch geweest. Dat is de kracht van de samenwerking, en dat heeft geleid tot deze mooie ontwikkeling.”

Met elkaar een open en eerlijk proces doorlopen is de sleutel geweest voor deze ontwikkeling.”
Het boerenbedrijfserf.

Kwaliteitswinst

  • Veilige combinatie agrarisch bedrijf en zorgboerderij
  • Landschappelijke inpassing van de zorgappartementen

Project specificaties

Categorie Erf van de Toekomst
Locatie Bolscher Landen 27 Bornerbroek, gemeente Almelo
Eigenaar Familie Zegger
Meer informatie https://www.dezegger.com/

Zelf aan de slag?

Een eigen droom? Idee? En dan ook nog de ‘drive’ om het te realiseren? 
Hoe je zelf aan de slag kunt. Waar je rekening mee moet houden / Wat je moet weten. Welke (hulp)middelen je daarvoor nodig hebt . Wie je in ieder geval moet benaderen. Wie je daarnaast nog meer om advies kunt vragen… Lees je allemaal op de pagina ‘Zelf aan de slag’.

ontdek hoe