Dappere sprong van boerenbedrijf naar natuurcamping

Hoeve Springendal

In het Twentse landschap, midden in natuurgebied Springendal, ligt het vakantiepark van de familie Brunninkhuis: Hoeve Springendal. Dit fraaie vakantiepark is ontwikkeld en gerealiseerd vanuit de Kwaliteitsimpuls Groene Omgeving (KGO). Natuurbeleving door de gasten was een belangrijk punt bij de planontwikkeling van Hoeve Springendal. En dat is goed gelukt!

Het nieuwe gebouw bij de entree.

Ruim vijfentwintig jaar geleden stond de familie Brunninkhuis voor de keus om het agrarisch bedrijf voort te zetten of een andere weg in te slaan. Het is uiteindelijk die ‘andere weg’ geworden, in de vorm van vakantiepark Hoeve Springendal. Het terrein bestaat uit een grote camping, tachtig bungalows en drie appartementen. Bij het ontwerp waren inpassing in het landschap en natuurbeleving belangrijke elementen, zodat de gasten optimaal kunnen genieten van rust, ruimte en natuur.

De aanleg van het vakantiepark is een forse ingreep geweest in het landelijk gebied. “Alle landbouwgronden zijn teruggebracht naar natuurgebied”, vertelt Marian Brunninkhuis, “Dat was een hele klus, die zonder de goede samenwerking met Natuurbeheer en de gemeente Tubbergen niet gelukt zou zijn. De gemeente durfde besluiten te nemen en lef te tonen. Ambtenaren met lef geven vertrouwen. Voor ons is het belangrijk geweest om een gevoel van samenwerking te creëren met de overheid. Samen kom je verder.”
Plannen voor de toekomst heeft de familie Brunninkhuis volop. “We willen graag meer natuurkampeerders aantrekken door er nog meer voor te zorgen dat gasten zich één met de natuur voelen in Hoeve Springendal.”

Het is belangrijk een gevoel van samenwerking te creëren met de overheid. Samen kom je verder. ”
Deel van de gebouwen verscholen achter de bomenrij.

Kwaliteitswinst

  • Landschappelijke inpassing van een groot vakantiepark
  • Omzetting landbouwgrond naar natuur
  • Natuurbeleving

Project specificaties

Categorie Recreatie
Locatie Brunninkhuisweg 3, Hezingen, gemeente Tubbergen
Eigenaar Familie Brunnink
Nieuwe functie Uitbreiding recreatieterrein
Meer informatie https://www.hoevespringendal.nl/

Zelf aan de slag?

Een eigen droom? Idee? En dan ook nog de ‘drive’ om het te realiseren? 
Hoe je zelf aan de slag kunt. Waar je rekening mee moet houden / Wat je moet weten. Welke (hulp)middelen je daarvoor nodig hebt . Wie je in ieder geval moet benaderen. Wie je daarnaast nog meer om advies kunt vragen… Lees je allemaal op de pagina ‘Zelf aan de slag’.

ontdek hoe